Hvad er linkbuildning?

Social media network concept using icon people wooden cube block

Hvad er linkbuildning? Og virker linkbuilding stadigt i 2020?

Linkbuilding er er meget brugt begreb i seo-verden, de fleste der aldrig har hørt om SEO og de forskellige begreber inkl.. metoder funderer nok på hvorfor links er så vigtige, og hvorfor der findes og arbejdes med linkbuildning overhovedet og hvorfor det bør være mange links ind til din webshop eller din hjemmeside.

Jeg har valgt at forklare her  med enkle ord der er til at forstå for den enkelte personer der ikke arbejder med online markedsføring til dagligt. 

Hvad er et link? Hvordan fungerer linkbuilding?

Et link er kort fortalt et stykke kode (url kode) på en anden hjemmeside til en anden, når en anden hjemmeside i en tekst via en kode henviser til din hjemmeside, så er det tale om en link fra den andre hjemmeside til din. Dette er en så kaldet henvisning (link).  

Links giver som regel status i søgemaskiner så som Bing og Google. Du kan læs om hvordan Google forholder sig til links her

Udover et stykke kode med link i en tekst så kan det også linkes med et billede og banner osv. 

Hvorfor er links vigtige for din seo? Virker linkbuilding stadigt i 2020?

Der er primært to grunde til hvorfor linkbuildning er vigtig, i forhold til at nå højere placeringer på fx Google. 

Jo flere andre hjemmesider der anbefaler dig, jo mere autoritet får din hjemmeside. Dette er jo ret åbenlyst, hvorfor det skal og burde give din hjemmeside fordele i søge resultaterne. Din side er populær og virker til at være en troværdig kilde, da mange anbefaler denne. Hvis du har mange links ind til din side så har du også en større sandsynlighed en del besøgende. Trafik og besøgende er nemlig også en rangerings faktor hos søgemaskinerne. 

Den anden er, at søgemaskinerne benytter antallet og karakteren af dine links til at vurdere din hjemmesides vigtighed, og at dine links derfor har stor indflydelse på, hvor højt din hjemmeside placeres i Googles søgeresultater.

Linkbuilding virkede hurtigere og mere effektive for henne, en af grunderne til dette er nok at konkurrencen er blevet hårdere end hvad den var for 10 år sider. Dine konkurrenter har med garanti bygget links i mange år og er derfor en del foran dig, der starter fra 0. Crawerne er også blevet bedre og smartere. Det er i dag derfor sværere at snyde søgemaskinernes robotter. 

Hvis jeg går ud og finder masser af links, så vil jeg nå toppen på fx Google?

Ja og nej, et link er dog ikke bare et link. Kvalitet og relevans på linket er også en faktor. 

Et forsidelink med masser af trafik på en relevant niche, til din hjemmeside giver mere “kredit” hos Google end et links på en blog der handler om noget helt andet og ikke har nogle links til sig, på en underside til en underside. Dette link vil ikke klassificere som et lige så godt link som de først nævte, selvom at linket tæller. 

Hvad kigger fx Google på i forhold til links?

Er dine links fra relevante hjemmesider i din branche? Og er disse hjemmesider også af en god  kvalitet, med mange af besøgere? Også teksten som linket er i har også en betydelse. Jeg vil her kunne hjælpe dig i hvordan du kan arbejde med linkbuildning uden at det vil koste dig en formue. Men for at være ærlig mange brancher bliver det i dag satset mange penge på i forhold til linkbuildning og for at kunne overhæle dem i sørgesulteterne så skal der lidt resurser. 

At finde og bygge links er hårdt arbejde

Jeg vil mene at linkbuildning er den hårdeste procedure indenfor SEO. Dette tager tid, men giver også gode resultater på få måneder hvis man er effektiv og arbejder strategiskt. Kontakt mig for hjælp eller for at høre mere om linkbuilding her. 

Hvad er Linkbuilding og fungerer linkbuilding stadigt i 2020?Linkbuilding er er meget brugt begreb i seo-verden
Linkbuilding er er meget brugt begreb i seo-verden

Hvad er et godt link?

Det var en gang da de var muligt at nå toppen med kun nogle få links og det var også lige meget om de links kom fra linkkataloger eller for eksempel hvis du er bilforhandler og dit link kom fra en side om dametøj, lige meget hvad der pegede på din hjemmeside var den, der endte øverst i søgeresultaterne. Dette, selvfølgelig, førte mange til at udnytte denne svaghed i algoritmen af søgemaskiner når de skulle gå igang med linkbuildning, hvilket er grunden til søgemaskinerne – førte til Google – raffineret og udviklet deres metoder til, hvordan de værdsætter links.

I dag er det ikke længere nødvendigvis mængden af links, der bestemmer, hvor højt op du ses i søgeresultaterne, men snarere kvaliteten af de links, der peger på dit websted (selv om det stadig er muligt at komme til gode positioner i søgeresultaterne med store mængder af links – en metode, der er meget udbredt i segmenter, hvor der er en masse penge, der skal tjenes , som i spil og lån).

Kvalitetsbegrebet er noget vanskeligt at lokalisere, og Google ændrer konstant betingelserne for, hvordan et link skal udformes for at give de bedst mulige resultater.

Her er en række punkter som du bør kende før du går i gang med linkbuilding, der generelt kendetegner et godt link:

Det er placeret på et relevant websted

Hvis du sælger cykler, er det godt, hvis du får et link fra et andet websted, der handler om cykler. Måske er det på en producents hjemmeside eller på en blog, der drives af cykel entusiaster.

Det er i en relevant sammenhæng

Et godt link er i en sammenhæng, der er relevant for din virksomhed. Med andre ord, hvis du sælger cykler, er det godt, hvis linket er på en side, der handler om cykler. Hvis du får et link fra en blog om cykler, er det godt, hvis linket er i en tekst om cykler, ikke på en anden underside, hvis indhold handler om biler.

Ankertekst svarer til det ord, du vil vises på (men ikke for altid)

Dette særlige punkt er lidt følsomt. For at blive set på, for eksempel, “cykler”, er det godt, hvis du har links, hvis anker tekst er bare “cykler”, men du må ikke have for mange af denne type som Googles algoritme kan fortolke det som overtræder deres retningslinjer ved at manipulere links til dit websted og dermed din side kan ende op i et filter.

Det er ikke på  hele webstedet

Google har filtreret websteder med mange såkaldte “sitewide links” peger på sig selv. Et link på sitewide er simpelthen et link placeret på hver side på et websted, for eksempel i sidefoden eller i en sidebjælke. Sørg derfor for, at links, der peger på dit websted, ikke er på hele webstedet.

Det kommer fra en side med høj PageRank

I fortiden, betød PageRank mere eller mindre alt, når det viste, hvad et websted sender i link styrke. Den offentlige PageRank figur vises ikke længere af Google, men er stadig en værdimåler af et websteds styrke. Jo stærkere webstedet (ifølge PageRank), jo mere link styrke.

Det er placeret på en side med kun et par andre links

Som udgående link magt er fordelt på tværs af alle links på en side, jo flere links, der påpeger fra siden, jo flere links, der påpeger fra siden, jo flere links, der påpeger fra siden, vil det være mere effektiv. Sørg derfor for, at dit link er på en side, der har så få andre links som muligt.

Det er placeret på et websted, som igen har mange links
Hvis det websted, hvor dit link er placeret i sig selv har gode links, betyder det generelt, at styrken af linket til dit websted er også høj.

Linket er do follow

Søgemaskinerne har indført en attribut kaldet Nofollow, der kan sættes på link. Ved at sætte Nofollow på et link, du fortæller Google, at denne særlige link ikke bør følges, og så er det ikke overføre nogen link styrke.

Sådan får du den absolut bedste og billigste professionelle hjemmeside (lavet i WordPress)
laptop-on-the-white-wooden-desk (1)
Sara Silverbeerg

Sara Silverbeerg

Uanset om du er ny i den digitale verden, eller om du i årevis har knoklet for at opnå de resultater som du dømmer om online uden held, så er jeg overbevist om at jeg kan hjælpe dig og at din kontakt til mig vil være den bedste investering i din personlige virtuelle profil eller i din virksomheds online markedsføring. Mit hjerte banker for webdesign men min kernekompetance er SEO. Men jeg besidder også kompetencer indenfor SOME og nyhedsbreve.  

Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

S. Silverbeerg
Amager Strandpark
2300 København S
T. 24 25 65 68

Sara Silverbeerg webdesigner og SEO nørd

Udfyld formularen & jeg vender tilbage til dig