Hjemmesidedesign – 15 uundværlige tips

Hjemmesidedesign- en webdesigners bedste tips til dig!
Webdesigner København tilbyder veludført webdesign i højeste kvalitet ⭐ Professionel & effektiv hjemmeside designer skaber mere omsætning →

Saras blog om marketing

Hej og velkommen til min blog om digital markedsføring. Min store passion for salg og marketing ledte til at jeg flyttede til København fra Sverige i 2010. I København er mulighederne mange, siden den dag har jeg takke være min konkurrence-gen, salg, velovervejet webdesign og SEO lykkes mig at hjælpe et stort antal små og mellemstore virksomheder med at skabe bedre resultater på bundlinjen. Jeg går op i; ROI (return on investment), rimelighed, fleksibilitet og udvikling.

Her er 15 gratis tips vedrørende hjemmesidedesign 

I denne artikel sammenfatter jeg de mest basale krav indenfor hjemmesidedesign. Som webdesigner ved jeg hvor nemt det er at “gå blind” på det man laver, derfor går jeg selv tilbage nogle gange og kigger på denne liste med 15 tips til godt hjemmesidedesign, bare for at minde mig selv om hvad der er vigtigst at prioritere. 

1. Første indtryk er altafgørende

Du har ganske få sekunder til at gøre den person der træder ind på din side interesseret. Med hjælp af hjemmesidedesign og tekst kan du formidle dit absolut vigtigste budskab. Budskabet skal serveres på bedste måde, tydeligt, præcist og der, hvor de fleste kigger allerførst: øverst til venstre på forsiden eller på dine landing sider. 

Dine besøgende kigger igennem dit site i et “Z” forløb, og prioriteringen i designet på hjemmesiden bør derfor opbygges herefter. Selvfølgelig findes det plads til at være legefuld i sit hjemmesidedesign, men man skal være bevist over at det kan have konsekvenser for ens besøgende.

Du skal derfor have i tankerne at det vigtigste budskab skal derfor altid være på den øverste del af hjemmesiden. Brugeren skal  helst ikke behøve scrolle for at finde ud af budskabet med dit site, hvis tilfældet at dette risikerer du, at dine besøgende tapper interesse og klikker videre. 

Min forside kan fremstå en smule rodet med billeder og min kreativitet som jeg  gerne vil formidle, det er også derfor har jeg så vagt ganske så neutrale farver på min hjemmeside men den rød/orange kontrast. Budskabet med mit site formidler jeg med hjælp af billeder på alle mine undersider.  Det er vigtigt, at få prioriteret budskabet på hver enkelte landingsside, da for mange budskaber stjæler fokus fra hinanden og får siden til at fremstå rodet og uoverskuelig. Dette er især en udfordring hvis man tilbyder mange ting.

FAKS - Foreningen af Kroniske smertepatienter og deres bestyrelse, ønskede et hjemmesidedesign med speciel navigation og lidt med scroll på forsiden.

2. Brug kun billeder i høj kvalitet

Din hjemmesidedesign bør altid have billeder i høj opløsning, genre originale billeder, så ser din hjemmeside professionel. Bemærk! Husk, at billederne ikke må være for tunge til at gøre webstedet tungt belastet og langsomt. Men gå ikke på kompromis med kvalitet på dine billeder. Jeg ser alt for mange hjemmesidedesign der er overoptimerede i dag. Dette for at mange hjemmesidedesignere vil gøre Google glad. Google kan nemlig lide hurtige hjemmesider. Jeg kommer selv til at “overoptimere” billeder på mine håndværkerhjemmesider, hvor SEO effekten er vigtigere end det visuelle design. Faktum er at kunderne ikke leder efter webdesign når de søger håndværkere, så det er intet problem. 

3. Husk at praktisere hjemmesidedesign på dit mobilsite

De fleste af os hjemmesidedesignere ved at en hjemmeside skal optimeres og tilpasses til mobile enheder og tablets. Trafik fra mobilenheder er en stor procent del af dine besøgende, skal dit startside design se ud, som du vil have det på forskellige mobilskærme. Jeg plejer derfor at lave to fuldstændigt forskellige hjemmesidedesign, en til mobil og en til desktop.

4. Pif op dit hjemmesidedesign med en interessant video

Video er den mest engagerende medieformat, og det er en af de mest kraftfulde tilføjelser til hjemmesidedesign. For eksempel en kort animeret video, der forklarer dit produkt eller din tjeneste, vare en meget god idé og kan tilføje masser af troværdighed. Hvis du går op i SEO, så hav det i mente at en video på autospil gør din hjemmeside langsom. 

5. Husk at farver er følelsesmæssigt tiltalende

De farver som du vælger til dit hjemmesidedesign bør ikke kun matche dit brand, men også de følelser, du ønsker at knytte til din organisation. Farver, design og billeder skal tilpasses målgruppen. Det er ofte det enkle, der virker bedst, men det kan også være det sværeste at udføre i praksis. 

6. “White space” i dit hjemmesidedesign 

Luft i designet giver en ro på din hjemmeside, som virker appellerende for de fleste. Det givet et indtryk af selvsikkerhed, at designet at i hjemmesidedesigner give godt med plads til “white space”. Man behøver ikke fylde hver eneste lille millimeter med widgets og tekst . Luft i designet giver også langt bedre mulighed for din læsere at trække vejr og at disponere siden. Ved brugen af Whitespace kan du fremhæve det vigtigste budskabet, mens der samtidig er en mulighed for at give mindre vigtige budskaber plads længere nede på siden. På de lange hjemmesider, som vi laver i dag for at fremme søgemaskineoptimering, er det blevet nemmere at disponere indholdet med links ned over siden.

7. Medtag et udvalg af dine blogindlæg på din forside

Hvis du ønsker at få dine besøgende til at blive involverede i din blog. Så er en effektiv måde at gøre dette på;  tilføj et afsnit med de seneste indlæg for at finde frem til din blog side. Måske vil din blog fange de købere der er lidt svære at overbevise og måske er det din blog der lykkes dig at overbevise dem om at du er det rette valg. 

8. Opretholde balance og struktur i din hjemmesidedesign

Når dit hjemmesidedesign ikke er i balance, giver det en dårlig brugeroplevelse. Vores øjne søger balance og dårlig struktur giver et akavet udseende, der reducerer dit brands visuelle identitet.
Der skal være en rød tråd i designet. Hjemmesidedesignet skal hænge sammen gennem hele  din hjemmeside. En god  landing page skal følges op på de øvrige sider. Den besøgende på dit site må aldrig være i tvivl om, hvilken hjemmeside de befinder sig på. Som nævnt er det en god idé at tage udgangspunkt i målgruppens univers – og ikke nødvendigvis i sin egen personlige smag eller præferencer.

Jeg har f.eks. lavet mange håndværker sider og de er ikke altid de har blevet lavet i de flotteste og smarteste design (min mening) men de har tjent tid formål godt. Hvis man nu kigger efter en håndværker så er det ikke den mest inspirerende og smarte hjemmesidedesign der leder til kunder hos håndværkeren.

9. Opdater dit site ofte med nyt “fresh” materiale

Det er ligegyldigt hvor elegant din hjemmeside er, vil din hjemmesidedesign er out to date. Det er altid rart at foretage små justeringer og forbedringer med få måneder eller uges mellemrum for at holde din hjemmeside frisk og relevant. Dine besøgende vil bemærke ændringerne, selvom at de er små. 

En hjemmeside, der aldrig bliver opdateret, kan virke i betragterens øjne utroværdig. I slemme tilfælde kan den  skræmme potentielle kunder væk. Så er det faktisk bedre at være mindre ambitiøs i webdesignet, så den kræver mindre vedligeholdelse. Prioritere nyt indehold fremfor hjemmesidedesign Lad være med at have nyhederne til at fylde halvdelen af siden, hvis du ikke har ressourcer til at holde det opdateret.

10. Vælg typografi med omhu til dit hjemmesidedesign

Tidligere var der ikke mange unikke skrifttyper at vælge imellem, men nu er der masser af smukke skrifttyper til rådighed til at bruge til alt muligt hjemmesidedesign. Hvis du ikke ønsker at bruge pengene på en pæn font, se på Google Fonts  der har mange fantastiske gratis muligheder.
Tekst og struktur i indhold er mindst lige så vigtigt som grafik på en professionelt designet hjemmeside. Det er altafgørende, at det er nemt at læse og dette gælder både på computer, smartphone og tablet.

En konsistent og klar visuel identitet er til at anbefale, som går helt ud i valg af skrifttyper, højner kvaliteten af en hjemmeside betydeligt. Husk at have styr på rettighederne på fonten, hvis du vælger en speciel font. Det kan nemlig blive dyre bøder at bruge en skrifttype, som man ikke har ret til at bruge. Derfor vil det ofte være en fordel at anvende såkaldte “open source” fonte, der ikke skal betales for som f.eks. Google fonts.

11. Optimer dit hjemmesidedesign

Husk, at hjemmesidedesign også til stor det handler om optimering, så at hjemmesiden indlæses hurtigt. Billeder skal komprimeres, effekter og animationer skal bygges rigtigt, så de ikke bliver tunge og klodsede og gøre din side langsomt. I dag straffer Google tunge og langsomme sider. Så hvis du ønsker at din hjemmeside skal blive fundet på Google så er det vigtigt at du sørger for denne del også i din hjemmesidedesign.

Call to action er Alfa Omega for en låsesmeds hjemmesidedesign
Call to action er altafgørende mht. hjemmesidedesign for en låsesmed

12.  Tydelige “call to action”

Hvad enten din hjemmeside skal bruges som et kommunikationsforum, salg af en serviceydelse eller webshop, så er det essentielt, at call-to-action “knapperne” er til at finde. Hvad vil du gerne have de besøgende til at gøre på hjemmesiden? Og hvad skal der til for at få dem til at klikke videre? På det fleste håndværker hjemmesider vil du finde den klassiske “indhent tilbud” knap oppe i hjørnet. Det er lige præcist sådan det skal være!

Call to actions i et hjemmesidedesign kan i dag være meget mere end et klik til en anden side. Det kan være muligheden for et opkald på mobiltelefonen, chat, sms, formularer osv.

13. Dine kontaktoplysninger skal være nemme at finde

Hvis hjemmesiden klarer sit job godt og vækker interesse for besøgende, kan  næste skridt fra den besøgendes side være et ønske om at kontakte hjemmeside-ejeren for at få mere info eventuelt gennemføre et køb. Her er det vigtigt, at kontaktoplysningerne er meget tydelige. På mange hjemmesider er det fortsat kontaktoplysninger og oversigten over medarbejdere, der er mest besøgt.

Det giver tryghed, hvis det er tydeligt, at man nemt kan kontakte virksomheden. Det giver en god mavefornemmelse, at der er mennesker bag webstedet. Det er samtidigt en god idé at fortælle historien om virksomheden på en underside eller i bunden, så en potentiel kunde kan få en bedre fornemmelse af samarbejdspartneren.

14. Tag stilling til dine pixler på fonts i dit hjemmesidedesign

Er din hjemmesides body text er sat til mindre end 14px, bør du gøre noget ved det. Alt under 14px  vil jeg mene er for småt at læse. Jeg bruger mig ofte ad små fonts da jeg skriver ekstremt lange tekster. Husk også at det er forskel på pixler og font og hvordan de er ud på en mobil og på en computer. Husk at holde paragrafere korte maxium 150 ord lange. 

15. Er det for svært? Bed om hjælp

Hvis du føler at mission; hjemmesidedesign er for svar, tøj ikke med at anmode om hjælp. Det findes nemlig masser af os derude der gerne kan hjælpe. Jeg tilbyder nemlig hjemmesidedesign til både privat og erhverv og ser allerede frem til at hjælpe næste det har behov for vejledning eller rådgivning i relation til design af hjemmeside. Du læse mere om mig og webdesign her, eller tage kontakt til mig nede i footeren.

Hjemmesidedesign- professionel og smuk sådan!
Hjemmesidesign Sådan får du den absolut bedste og billigste professionelle hjemmeside (lavet i WordPress)

Hvis du vælger mig som din partner til at varetage din virksomheds online markedsføring så kan du forvente en passioneret marketing medarbejder der leverer; jeg er hårdtarbejdende og mit hjerte det banker for webdesign, min kernekompetence har jeg fået bevist gang på gang, er SEO,  jeg besidder også kompetencer indenfor Google Ads og SOME. Den digitale verden er enorm og ingen kan det hele, derfor samarbejder jeg også med andre i branchen, heriblandt dygtige tekstforfattere samt programmere.

8 reaktioner

  1. Tak for denne gode guide omkring hjemmesidedesign. Mange brugbare ting som jeg engang tænkt over og som jeg kan tage med og bruge på min hjemmeside.

  2. Mange tak for en god artikel, havde slet ikke overvejet størrelsen på font i hjemmsidedesignet på min kommende webshop.

  3. Tusind tak for din kommentar, ja, det er mange ting som man skal tage stilling til mht. til hjemmesidedesign. Dbh Sara

  4. Tak for at du taget dig tid til at skrive en rigtigt god artikel omkring webdesign/hjemmesidedesign:-)

  5. Rigtigt god artikel som samler det vigtigste mht. Til design af hjemmeside. Forsæt det gode arbejde 🙂

  6. Mange tak for din kommentar, hvis du har spørgsmål til noget, så er du altid velkommen til at skrive til mig.
    Dbh Sara

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

S. Silverbeerg
Amager Strandpark
2300 København S
T. 24 25 65 68

Sara Silverbeerg webdesigner og SEO nørd

Udfyld formularen & jeg vender tilbage til dig